Černé čaje - Čína

  • Dian Hong Gong Fu

    velice oblíbený čaj, upoutá pozornost úhlednými, černohnědými až světlehnědými listy. Vydává poměrně intenzivní vůni, vyniká hutnou až ovocnou chutí.
  • Gunpowder Black

    lístky jsou srolovány do kuliček (střelného prachu) podobně jako u zeleného čaje typu Temple of Heaven. Vyznačují se různými odstíny od tmavě zelené až po černou. Nálev má typickou zlatohnědou barvu. Má silnou, mírně kořeněnou chu?, ale přitom není hořký.
  • Keemun

    má pravidelné jemné lístky, dává hnědooranžový tmavý nálev. Vůně je příjemná, jemně kouřová. Nepatří mezi silné čaje, má nasládlou chu?.
  • Lapsang Souchong

    slavný atypický čaj s uzenou chutí, vyrábí se originální metodou dosušování nad hořícím borovicovým či cypřišovým dřevem. Lístky jsou tmavě černé, velké a dlouhé, nálev má žlutohnědou barvu. Vůni a chu? má kouřově uzenou až zemitou. Díky menšímu obsahu kofeinu ho lze pít i na noc.
  • Yunnan GFOP

    čaj pochází z jihovýchodní části Číny. Má jemně voňavou chu? a světlý nálev. Je silný-dokonale povzbudí tělo i mysl.

PU-ERH "ČAJ ČÍNSKÝCH CÍSAŘŮ"

Je pěstován v Číně v provincii Yunnan. Pu-Erh čaj je pravděpodobně nejvíce podobný čaji, který Čínané znali již zhruba před 2000 lety. Ve slovníku autora Kuo Po z roku 350 našeho letopočtu lze najít zmínku o léčivém čajovém nápoji. V dřívějších dobách patřil Pu-Erh mezi nejvybranější čajové sorty, které byly podávány pouze čínským císařům. Běžnému lidu nebyla jeho konzumace vůbec povolena, a tak si získal svůj původní název "císařský čaj". Za zdroj Pu-Erh čaje je pokládán volně rostoucí čajovník druhu Cameliia assamica dyeh s nevšedně velikými listy. "Praotec čajovník" tohoto druhu je starý nejméně 800 let, vysoký více než 30 metrů a svůj domov má v čínské provincii Yunnan.

Čínští pěstitelé dlouho bádali nad tím, jak zachovat všechny účinné látky zelené- ho čaje.Tak se zrodila myšlenka konzervace zeleného čaje. Cesta k úspěchu byla zdlouhavá a přírodní laboratoří tohoto vývoje byly jeskyně v horských oblastech Yunnanu. Proces začínal výběrem vysoce kvalitních sort zeleného čaje, z nichž se používaly mimořádně veliké čajové lístky.Poté následovalo jejich stlačení ,což je pro Pu-Erh charakteristické. Takto dostaly svoji příležitost ke svému působení kmeny specifických bakterií,které pozvolnou fermentací měnily zelený čaj bě- hem dlouholetého skladování za kontrolovaných podmínek v léčivý Pu-Erh čaj. Dodnes je jeho výroba zastřena rouškou tajemství. V tradiční čínské medicíně je Pu-Erh pokládán za léčivo. Čajové lístky vůbec patří mezi 50 nejvýznamnějších léčivých rostlin v Číně a právě Pu-Erh čaj má mezi nimi výsadní postavení.

Účinky čaje Pu-Erh jsou vědecky podloženy výzkumy lékařů z Institutu medicíny v Kunmingu (Čína) z nemocnice St.Antonie v Paříži, dále i z Německa a USA.

Skvělé výsledky proslavily Pu-Erh čaj v těchto oblastech:

  • Pu-Erh je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet. Používá se také jako nápoj při provádění očistných postních kůr (hladovek).
  • Redukce hladiny cholesterolu v krvi - při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 17% za měsíc.
  • Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi. Osm dobrovolníků z řad pařížských lékařů se přesvědčilo, že díky pití Pu- Erh čaje probíhalo odbourávání alkoholu z jejich krve více než dvojnásob rychle.Hladina alkoholu totiž klesla za 2 hodiny již o 0,45 promile.

Další klinicky ověřené účinky:

  • ochrana před infekčními chorobami
  • působí bakteriostaticky (zabraňuje množení bakterií)
  • usnadňuje trávení tučných jídel
  • posiluje imunitní systém
  • pročiš?uje organismus
  • působí antidepresivně

Použití a příprava

Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu (taninu) je možno Pu-Erh popíjet prakticky celý den až do večera. Nejlepších výsledků bylo dosaženo,když sledovaní pacienti tímto čajem nahradili většinu přes den konzumovaných nápojů, především limonády, colu a kávu. Pu-Erh čaj má nálev tmavě hnědočervené barvy s chutí silně zemitou až kouřovou. Někomu se možná napoprvé může zdát toto typické aroma přliš intenzivní, a proto je třeba čaj zezačátku nevařit příliš silný a postupně si na jeho zvláštní chu? přivykat. Další možností je, při přípravě Pu-Erh čaje jeho první nálev po 30 sec. slít a ke konzumaci připravit až nálev druhý. Jinak se jeho příprava neliší od přípravy jiných černých čajů.

Příprava

Na 1 šálek max. 3g čaje (1čajová lžička), na konvici o objemu 1 litr cca 20g čaje zalít právě vroucí vodou (95-100°C). Doba louhování 2-5 minut.

  • Pu-Erh

    čaj je nejlépe jako ostatní čaje podávat neslazený-možno přichutit medem a přírodními sirupy.Dobře chutná i jako chladný nápoj. Pu-erh - klasický čaj střední kvality, má větší polokroucený lístek,není silný, hodí se na celodenní popíjení.
  • Pu-erh - superior

    vyšší třída, je tří až čtyřletý.
  • Pu-erh earl grey

    má příchu? bergamotové silice.
  • Pu-erh fitness

    pu-erh s vousatkou citrónovou, zeleným mate, šípkem a jablkem.