Příslušenství

ČAJOVÉ NÁDOBÍ A DALŠÍ ČAJOVÉ POTŘEBY

Nádobí a náčiní, jež používáme na přípravu čaje, má zásadní vliv na pocity, které díky čaji prožíváme. Na výsledné chuti čaje se podílí nejen materiál, z kterého je nádobí vyrobeno, ale i jeho tvar. Důležité je i estetické vyznění čajových nádob.

Šálky a konvice nemusí být bezchybně krásné, ale pohled na ně by nás měl zaujmout a potěšit. Čajovým nádobím rozumíme dózy na uchovávání čajů, nádoby na vaření vody, čajové konvice vyrobené z keramiky i porcelánu, šálky, hrnky, misky, sklenice, nejrůznější cedníky, filtry, lžičky, teploměry a keramické servisy.

  • Dózy

    Dózy na skladování čaje jsou velmi důležité, nebo? jsou schopny po dlouhou dobu uchovat chu? i aroma čaje a zabraňují přístupu vlhkosti a přímého světla.
    Nabízíme dózičky plechové, skleněné i keramické, různých barev a tvarů.
  • Čajová konvice

    Čajová konvice by měla být praktická a samozřejmě krásná. Ideální čajová konvice je kulovitá či spíše baňatá. Oblý tvar dokonale zajiš?uje rovnovážné šíření čajových silic a tepla podél stěn nádoby. Nabízíme velký výběr čajových konviček - napodobeniny orientální keramiky, čínský rýžový porcelán ve standardní dostupné kvalitě i originální keramiku plnou fantazie od českých výrobců.
  • Čištění čajového příslušenství

    Na čištění čajového příslušenství a nádob zásadně nepoužívejte saponáty ani jiné chemické přípravky, k vyčištění musí stačit teplá voda a čistý hadřík. Hnědý povlak, který se usazuje v konvicích milovníci čaje neodstraňují, ale naopak se jím chlubí, protože jim připomíná chvíle předešlých čajování.
  • Usnadnění louhování

    K usnadnění louhování sypaného čaje se používají nejrůznější cedítka, nerezová čajová vajíčka a louhovátka, cedníčky vyrobené z bambusu, papírové filtrační sáčky několika velikostí a plátěné filtrační sáčky. Tyto pomůcky jsou velmi praktické a urychlují přípravu čaje.
  • Šálky, misky, hrníčky a skleničky

    I nabídka a rozmanitost šálků, misek, hrníčků a skleniček je velmi široká. Popíjení z čajového šálku by nám mělo přinést radost z jeho prostých elegantních tvarů i potěšení z doteku, když ho vezmeme do dlaní a přiložíme ke rtům. Barevné ladění čajového šálku by mělo zdůrazňovat barvu čaje. Bílá se skvěle hodí na všechny druhy čajů, modrozelená svědčí čaji zelenému. Jemný čaj vybrané kvality lépe chutná z malé šálku či misky. Velmi populární je tyto čaje louhovat a následně popíjet z čínských šálků zvaných čcha wan (gaiwan, čong, nebo zhong). Jde o speciální porcelánové misky s podšálkem a pokličkou. Poklička do misky nezapadá, nejde však o závadu. Z misky tak můžeme pohodlně pít, aniž bychom museli pokličku odstranit. Úzka štěrbina slouží jako sítko. Zatímco černý a hutný čaj si s chutí vypijeme z pořádně velkého hrnku, nebo bylinkáče. Ve skleničce vynikne barva nálevu a můžeme pozorovat rozvíjení lístků.